Prohlášení M. Němcové k demonstraci organizované T. Okamurou dne 1.7.2015

logo_ods_noveProhlášení Miroslavy Němcové k demonstraci organizované T. Okamurou dne 1.7. 2015

1. Policie selhává

Odmítám použití šibenic na demonstraci. K demokratické diskusi takové rekvizity nepatří. Nechápu postoje policie. Paní, která protestovala v H. Brodě proti prezidentovi M. Zemanovi červenou kartou, byla předvedena na policejní služebnu. V případě šibenic se podobně nepostupovalo. Na jednom záběru jsem viděla protižidovská hesla. Vyšetřuje se to?

2. Vláda selhává

Opakovaně jsem navrhovala, aby vláda podrobně informovala parlament (zvolené zástupce občanů) o uprchlické krizi a jejím řešení. Kvůli odporu vlády jsme museli svolat mimořádnou schůzi, aby se veřejnost jasně dozvěděla, jak hodlá vláda postupovat. Předseda vlády a koaliční poslanci neumožnili schůzi dokončit. Nyní se diví, že se diskuse přenáší do ulic a nabírá nebezpečně vyhrocený charakter.

3. Odpovědnost vlády za nárůst extremismu
Tuto situaci využívá Tomio Okamura, který po rozpadu svého hnutí, hledá politické téma, které by mu umožnilo návrat mezi politické špičky. Vláda mu svým manévrováním (nejasnými stanovisky o počtu osob, které přijmeme, za jakých to bude podmínek a na jak dlouho), nahrává. Oslabuje tak demokratické strany a umožňuje vznik extrémistické politické síly.

Miroslava Němcová
poslankyně PSP ČR